Vis de iubire se intitulează recitalul pe care îl vor susține  violoncelistul Anton Niculescu și pianistul  Bruno Canino în seara zilei de marți, 28 noiembrie 2023, ora 19, pe scena Ateneului Român. Programul cuprinde lucrări Joseph Haydn, Alexandr Scriabin și Alexandr Scriabin (prelucrate de Gregor Piatigorsky), Luigi Boccherini, Claude Debussy, Franz von Vécsey, Piotr Ilici Ceaikovski, Felix Mendelssohn, Carl Maria von Weber, Franz Liszt/ Gaspar Cassadó, Johannes Brahms.

Prezintă Alexandra Grancea.

Violoncelistul Anton Niculescu a concertat și a susținut recitaluri pe numeroase scene din  Europa, SUA, Japonia, Rusia, Brazilia, Turcia, Coreea, Mexic, Arabia Saudită, China, Hong Kong, Africa de Sud, America de Sud. A fost prim-violoncelist la Teatrul Scala din Milano și la Teatro Comunale din Florența și este membru al unor ansambluri prestigioase, precum Ansamblul Oistrach, Trio-ul de coarde Zürich sau Vienna Trio.

Anton Niculescu s-a născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni: tatăl său, prim-violoncelist al Orchestrei Radio din Bucureşti, mama sa, pianistă. După absolvirea Conservatorului din Bucureşti, la clasa prof. George Iarosevici, se perfecţionează cu Radu Aldulescu, Antonio Janigro şi Daniil Şafran. Este laureat al Concursului Internaţional de la Trapani (Italia). Între anii 1973 și 1979, a făcut parte din Orchestra Filarmonicii „George Enescu”. Invitat pe scene de renume din Europa, Asia, America de Sud, America de Nord şi Africa, a susţinut numeroase turnee de concerte şi recitaluri. A ocupat posturi de mare prestigiu: prim-violoncelist la Teatrul „Scala” din Milano şi la „Teatro Comunale” din Florenţa. A făcut parte din renumite formaţii camerale: „Zürcher Streichtrio”, Ansamblul „Oistrach”, „Trio di Vienna”. Din 1997 este Membru de Onoare al Academiei Filarmonice din Bologna, academie fondată în anul 1666, al cărei membru a fost şi  W. A. Mozart. Timp de 10 ani a fost directorul artistic al Festivalului Internaţional „Meersburger Winter” din Germania. Între anii 2011 și 2017, a organizat Festivalul Internațional al Muzicii de Cameră „Marile Serate Muzicale”, la Brașov și București. În perioada 1996-2016 a ocupat funcția de solist concertist al Filarmonicii Brașov, iar din 2017 până în 2020 a fost directorul general al Filarmonicii Brașov. Repertoriul său cuprinde toată literatura violoncelistică, interpretând adesea prime audiţii în România ale unor concerte importante pentru violoncel.

Bruno Canino a cântat ca solist şi ca membru în formaţii camerale pentru cele mai importante societăţi muzicale şi festivaluri din Europa, SUA , Canada, Japonia, China, Malaezia, Rusia, America de Sud, Noua Zeelandă şi Australia. A evoluat în ultimii cincizeci de ani într-un duo pianistic alături de Antonio Ballista, făcând parte totodată din ansamblul cameral „Trio di Milano”, alături de Mariana Sîrbu şi Rocco Filippini. Colaborează cu artişti renumiţi ca Salvatore Accardo, Uto Ughi, Lynn Harrell, Itzhak Perlman, Viktoria Mullova şi Pierre Amoyal. Ca solist, Bruno Canino a cântat sub conducerea dirijorilor Bruno Maderna, Riccardo Muti, Claudio Abbado, Riccardo Chailly, Wolfgang Sawallisch, Luciano Berio şi Pierre Boulez.

Pianistul italian Bruno Canino s-a născut la Napoli în 1936. A început să studieze pianul la Conservatorul din Napoli, cu Vincenzo Vitale şi a continuat la Conservatorul din Milano cu Enzo Calace şi Bruno Bettinelli, obţinând diploma de absolvent la pian şi compoziţie. În 1956 şi 1958 a câştigat premii importante la concursurile pentru pian de la Bolzano şi în 1960 la Darmstadt.
Bruno Canino a cântat ca solist şi ca membru în formaţii camerale pentru cele mai importante societăţi muzicale şi festivaluri din Europa, SUA (unde a susţinut mai mult de douăzeci de turnee), Canada, Japonia, China, Malaezia, Rusia, America de Sud, Noua Zeelandă şi Australia. A evoluat în ultimii cincizeci de ani într-un duo pianistic alături de Antonio Ballista, făcând parte totodată din ansamblul cameral „Trio di Milano”, alături de Mariana Sîrbu şi Rocco Filippini. Colaborează cu artişti renumiţi ca Salvatore Accardo, Uto Ughi, Lynn Harrell, Itzhak Perlman, Viktoria Mullova şi Pierre Amoyal.
Ca solist, Bruno Canino a cântat sub conducerea dirijorilor Bruno Maderna, Riccardo Muti, Claudio Abbado, Riccardo Chailly, Wolfgang Sawallisch, Luciano Berio şi Pierre Boulez, fiind acompaniat de celebre orchestre ca New York Philharmonic Orchestra, Philharmonia of New York, Philadelphia Orchestra, Berliner Philharmoniker, Santa Cecilia din Roma, Orchestre National de France, Concertgebouw Orchestra Amsterdam şi Orchestra Filarmonica della Scala.

Ateneul Român, Sala mare
Marţi, 28 noiembrie 2023, ora 19

Vis de iubire
Recital cameral

ANTON NICULESCU – violoncel
BRUNO CANINO – pian
Prezintă Alexandra Grancea

Program
Joseph Haydn / Gregor Piatigorsky – Divertisment în re major
Luigi Boccherini – Menuet
Claude Debussy – Menuet
Alexandr Scriabin / Gregor Piatigorsky – Studiu în si bemol minor, op. 8, nr. 11
Serghei Prokofiev / Gregor Piatigorsky – Vals din baletul „Floarea de piatră”
Franz von Vécsey – Vals trist
Piotr Ilici Ceaikovski – Vals sentimental
Piotr Ilici Ceaikovski – Andante cantabile
Felix Mendelssohn – Cântec fără cuvinte
Carl Maria von Weber – Adagio şi Allegro
Franz Liszt / Gaspar Cassadó – Vis de iubire
Johannes Brahms – Scherzo din Sonata F.A.E.

Mai multe informații pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar

Prețurile biletelor sunt:
Categoria I:    40 lei
Categoria II:  35 lei
Categoria III: 30 lei

Biletele se pot cumpăra:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: marți – vineri 12:00 – 19:00. Telefon: 021.315.68.75
– Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“.