Primul volum din seria „Artiști și istorici de artă în detenția politică a regimurilor totalitare”, publicat la editura PostModernism Museum în 2023, a primit premiul „Cicerone Ionițoiu” pentru cel mai bun volum de studii în cadrul Concursului de publicații privind comunismul, ediția a IV-a, organizat de Fundația Culturală Memoria. Cercetarea studiilor de caz a pornit de la identificarea, în cadrul unei cercetări preliminare, a peste 170 de artiști și peste zece istorici de artă din România, care au cunoscut diverse forme ale detenției în diferite regimuri totalitare din România.

Artiști și istorici de artă în detenția politică a regimurilor totalitare din România reprezintă un subiect sensibil și complicat, care se constituie ca o diferență specifică a evoluțiilor artistice din Europa de Est, în ceea ce privește atât conținutul cât și metodologia de cercetare. Acești artiști și istorici de artă au fost neglijați, epurați sau excluși din cercetarea, studierea și contextualizarea narațiunilor mari, de sinteză, sau a monografiilor artistice ale istoriei artei din România și totodată neintegrați studiului fenomenelor concentraționare și totalitare mai largi.

Publicația este prima dintr-o serie de trei volume dedicate artiștilor și istoricilor de artă în detenția politică a regimurilor totalitare din România. Studiile cuprinse în acest volum și în cele ce urmează, dedicate categoriilor socio-profesionale ale lumii artistice, sunt elaborate de cercetători care provin din mai multe câmpuri de interese și specializări științifice ce utilizează metodologii interdisciplinare. ” (Cosmin Nasui, editor coordonator)

Cuprins

Note asupra ediției – Artiști și istorici de artă în detenția politică a regimurilor totalitare din România

Cosmin Nasui – Honoriu Creţulescu și Vasile Hudici, artiști și cadre didactice ale catedrei de pictură a Academiei de Arte Frumoase din Iași, activi în timpul rebeliunii legionare din 1941

Cosmin Nasui – Wilhelm Beneș, prozator, critic de artă, gazetar la „Sfarmă Piatră”, „criminal de război”, agentul „Bohumil”

Cosmin Nasui – Vasile Ștefan. Profesor și rector al Academiei de Arte Frumoase din Odesa, în timpul ocupației românești, pictor în perioada comunistă

Cosmin Nasui – Avatarurile lui George Tomaziu: artist, poet, spion, deținut politic, agent de influență

Cristian Vasile – Oameni de artă în detenția regimurilor totalitare: cazul Barbu Brezianu

Luiza Barcan – Constantin Calafateanu – Pictura ca destin în infernul comunist

„În funcție de fiecare caz individual de artist sau istoric de artă, asistăm la manifestarea, în stadii diferite, a acceptării constrângerilor politice, neacceptării lor sau chiar a suspensiei sociale (în comunism și postcomunism), ilustrată prin folosirea unui spectru controversat de caracterizări binare (de la încadrări precum bandiți sau dușmani ai poporului, la martiri sau sfinți ai închisorilor). Abordarea în cheie postmodernă filozofică – nici eroi, nici victime – temperează controversa, recursul la etichetare, tendințele esențialiste și moralizatoare.” – Cosmin Nasui, editor coordonator

Diferențele specifice ale istoriilor artelor în regimurile totalitare

Volumul este dedicat cercetării categoriei socio-profesionale a artiștilor și istoricilor de artă, microistoriilor rămase nestudiate în cadrul istoriei artelor și extinde cadrul cercetării istorice lansate public în anul 2021, pentru a cuprinde dictatura carlistă, dictatura legionară, dictatura antonesciană și dictatura comunistă. Cercetarea poate reprezenta o contribuție consistentă la cunoașterea și înțelegerea diferențelor specifice regăsite în cazul artiștilor și istoricilor de artă din detenția sistemelor totalitare. Lucrarea își propune să depășească sistemul binar, proiecțiile și considerațiile filozofice, religioase, metaforice, legale (care au dominat spațiul de discuții) și care nu pot răspunde decât parțial întrebărilor complexe pe care aceste cazuri specifice le ridică despre natura umană.

Volumul poate fi comandat aici:

https://learningremotely.formareculturala.ro/product/artisti-si-istorici-de-arta-in-detentia-politica-a-regimurilor-totalitare-volumul-1/

Proiect editorial cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Volumul II se află în pregătire.

Detalii despre autori:

Cosmin Nasui este curator, istoric și critic de artă, manager cultural, evaluator acreditat de artă contemporană, evaluator de proiecte culturale. Este fondator al celei mai largi platforme online românești pentru susținerea și promovarea artei contemporane românești Modernism.ro. Este curator la platforma muzeală privată PostModernism Museum şi partener la Nasui Collection & Archives. Este autor de cărți de sinteză, monografii și studii de istoria artelor.

Detalii profesionale aici https://www.postmodernism.ro/cosmin-nasui/

Cristian Vasile este cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie „N. Iorga” (Academia Română), redactor şef adjunct al publicaţiei „Studii şi Materiale de Istorie Contemporană”. Printre cărţile sale amintim volumul Viaţa intelectuală şi artistică în primul deceniu al regimului Ceauşescu 1965-1974 (Humanitas, 2014). Are în pregătire un volum despre cercetarea academică umanistă sub guvernarea Gheorghiu-Dej. Este coordonator de doctorate în domeniul Istorie și predă în cadrul Şcolii de Studii Avansate a Academiei Române. Din mai 2023, este membru corespondent al Academiei austriece de științe.

Detalii profesionale aici https://www.postmodernism.ro/cristian-vasile/

Luiza Barcan este doctor în arte vizuale, expert atestat de Ministerul Culturii, istoric, critic de artă și curator, jurnalist de radio și televiziune. A publicat numeroase studii de istoria artei, cronici de artă (în revistele „Literatorul”, „Contemporanul”, „Art-Panorama”, „Observator cultural”, „Ramuri”, „Buridava”, „Tribuna” etc.), albume de artă plastică (Medi Wechsler Dinu, Maria Constantin, Lidia Nancuischi, Constantin Calafateanu, Tudor Popescu) și cărți dedicate artiștilor și artelor vizuale („Angoase ale privirii”, „Artiști plastici la Serata lui Iosif Sava”, „Constantin Calafateanu – Însemnările unui pictor regăsit”). A colaborat la realizarea „Dicționarului Sculptorilor din România, secolele XIX-XX”, editat de Fundația META și a publicat studii și interviuri în volumele „Artiste uitate din România” și „Centenarul femeilor din arta românească”, volumul II, publicate la Editura PostModernism Museum. În prezent, este realizator al rubricii „Icoane ale Împărăției Cerurilor”, de la Radio Trinitas și semnează rubrica de arte vizuale la revista „Contemporanul”.

Detalii profesionale aici https://www.postmodernism.ro/luiza-barcan/

Scopul Concursului  de publicații privind comunismul organizat de  Fundația Culturală Memoria este acela de a promova lucrările și a autorilicare se apleacă asupra unor asemenea teme și de a onora amintirea celor care au înființat și au contribuit la realizarea revistei „Memoria – revista gândirii arestate”. Juriul  a  fost  format  din  istorici  și  literați  cu  preocupări  recunoscute  în  domeniul  istoriei  comunismului și din membrii redacției Memoria. Celelalte publicații din concurs și membrii juriului pot fi găsiți aici

https://www.revistamemoria.ro/rezultatele-concursului-de-publicatii-privind-comunismul-editia-a-iv-a

Toate lucrările primite au fost incluse în Biblioteca Fundației Culturale Memoria, care urmează a fi deschisă către publicul interesat de trecutul recent.

Cicerone Ionițoiu (n. 8 mai 1924, Craiova – d. 26 ianuarie 2014, Paris) a fost un scriitor român, deținut politic în închisorile comuniste din România.

PostModernism Museum editează studii, cercetări și documentare din domeniile istoriei culturii, istoriei artei, antropologiei, sociologiei, managementului cultural colaborând cu autori și experți. Editura PostModernism Museum a publicat 20 de volume de la înființare, acoperind zonele cercetării istorice, de artă și a industriilor culturale și creative. Toate volumele fac parte din proiecte și programe culturale complexe, în care publicația este integrată ca produs și rezultat cultural, ca metodă de recuperare și analiză, ca mediu de arhivare și înregistrare, ca instrument de sustenabilitate și continuitate.

Colecțiile editoriale sunt:

Lada de Gunoi a Istoriei”, volumele: „Minorități etnice în cultura vizuală”, „Centenarul femeilor în arta românească” (volumul I și II), „Artiste uitate din România: cercetări și studii despre contribuția femeilor la istoria artei românești”, „Naționalism și multiculturalism în cultura vizuală de la 1918 până în prezent”, „Cultura de masă în Epoca de Aur: Cîntarea României & Cenaclul Flacăra”, „Erotism și sexualitate în «Epoca de Aur»”, „Artele monumentale decorative din România. O incursiune în a doua jumătate a secolului XX”, „Politicile umorului de extremă dreaptă și războiul imaginilor din România”, „Artiști și istorici de artă în detenția politică a regimurilor totalitare” (volumul I).

 „Noii industriași, creativii” (patru volume) și „Consolidarea unui statut societal al artistului, autorului, creatorului în România”

 „Artă și istorie”, volumele: „Dezrădăcinat / Uprooted: Cătălin Bădărău, Aurel Vlad featuring Napoleon Tiron”, „Erotismul în arta modernă și contemporană românească”, „Hedda Sterne – Early Years”, „Monumente în mișcare / Moving Monuments”.

Toate detaliile despre cărți și autori se pot regăsi aici: http://www.postmodernism.ro/publishing-programme/