„Vrăjitoarea fără eșec“. Proiectul Virginiei Lupu la EUROPALIA explorează practici de magie

În cadrul festivalului de artă EUROPALIA, Turnul primăriei (Schepenhuis/Belfort van Aalst) din centrul istoric al orașului belgian Aalst găzduiește, în perioada 28 septembrie – 1 decembrie 2019, expoziția „Vrăjitoarea fără eșec“ a artistei Virginia Lupu. Evenimentul face parte din amplul proiect „ALIAS“, organizat de centrul internațional de artă contemporană Netwerk Aalst ca un grupaj de comentarii vizuale pe tema relației dintre oraș și locuitorii acestuia, și care reunește expoziții realizate de nouă artiști emergenți sau consacrați la nivel internațional: Lucile Desamory (Germania), Omar Chowdry (Austria/Bangladeș), Wendy Morris (Africa de Sud/Belgia), Ria Pacqué (Belgia), Bianca Baldi (Africa de Sud/Belgia), Tai Shani (Marea Britanie), Daniella Ortiz (Peru), Ieve Epnere (Letonia) și Virginia Lupu (România).

Proiectul Virginiei Lupu explorează dintr-o perspectivă feministă practica magiei în comunitatea romă. „Vrăjitoarea fără eșec“ ia forma unei instalații cuprinzând o serie de lightbox-uri (casete luminoase) precum și o lucrare video. Lucrările Virginiei Lupu sunt rezultatul unei colaborări cu o practicantă a magiei care a transmis tradiţia fiicelor sale. „În contrast cu reprezentările stereotipice în media și în discursul public, care denotă frică și stigmatizare, lucrările Virginiei Lupu poziționează practica magiei ca un instrument de putere pentru femei“, spune Anca Rujoiu, curatorul expoziției. Spațiul în care va fi prezentat proiectul Virginiei Lupu este Schepenhuis/Belfort van Aalst, care figurează pe lista patrimoniului mondial UNESCO, din 1999, și care a fost în trecut folosit ca închisoare pentru vrăjitoare.

Virginia Lupu este o artistă fotograf care trăiește și lucrează la Timișoara. S-a născut la București în 1990 și a absolvit secția Foto-Video a UNArte. Ea caută să-și prezinte personajele așa cum există și coexistă în societate, fără a le altera reprezentarea pentru a corespunde unor norme, așteptări sau stereotipuri sociale. Această practică este vizibilă cu precădere în proiectul său dedicat vrăjitoarelor rome. Expoziții recente: „Tin Tin Tin“, Spatiul 2/2, 2018; „Tossing and Turning, Crushing and Teasing, Breaking and Shaping“, galeria Suprainfinit, 2016; „Normalitate, ce cuvânt brutal!“ împreuna cu artistul Paul Dunca, MNAC, 2016.

Anca Rujoiu este curatoare și editoare; locuiește și lucrează în Singapore și Timișoara. Împreună cu Maria Lind este curatoare a ediției 2019 a Bienalei Art Encounters. A facut parte din echipa fondatoare a Centrului pentru Artă Contemporană din Singapore al Universității Tehnice Nanyang și a contribuit la realizarea a numeroase expoziții, publicații și programe ale Centrului. A predat la Lasalle College of the Arts din Singapore. Este coeditoare a numeroase cărți. Între 2012-2013, a fost coordonatoarea unei serii de prelegeri la Royal College of Art din Londra. A fost co-curator al proiectului Collective Fictions (2013), dedicat tinerilor curatori, la Palais de Tokyo. În prezent, este doctorandă a Universității Monash din Melbourne.

„ALIAS“ este un proiect de artă contemporană organizat de centrul internațional de artă contemporană Netwerk Aalst, constituit într-un comentariu vizual pe tema relației dintre oraș și locuitorii acestuia. Directorul artistic al proiectului este Pieternel Vermoortel.

Netwerk Aalst este un centru de artă contemporană și cinema independent, situat în centrul orașului Aalst. Instituția este cunoscută pentru programul divers, ce include expoziții, spectacole, ateliere și discuții. Programul Netwerk Aalst este dezvoltat în stânsă legătură cu istoria și prezentul orașului Aalst și este croit în primul rând pentru locuitorii acestuia. Aalst este un oraș cu aprox. 85.000 de locuitori, situat la vest de Bruxelles, atestat documentar din sec. al IX-lea.

Sponsori ai proiectului „Vrăjitoarea fără eșec“: Speedwell și Well One.

Festivalul EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de EUROPALIA International, organizatorul manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României, țara invitată de onoare. Detalii: https://europalia.eu/en