Orchestra Naţională Simfonică a României se află la mijlocul turneului extraordinar în Statele Unite ale Americii, avându-l ca dirijor pe Cristian Măcelaru, în seara de 11 ianuarie susținând alături de Jazz at Lincoln Center Orchestra și Wynton Marsalis primul concert la  Rose Theater din New York în seria Jazz at Lincoln Center, reluat pe 12 ianuarie.

Concertul a fost difuzat în direct live pe facebook și pe internet pe www.wyntonmarsalis.org. Ca semn de apreciere pentru muzicienii români care l-au impresionat puternic pe toată durata pregătirii concertului, Wynton Marsalis a alcătuit o primă parte a programului cu două rapsodii: o versiunea a lui Duke Ellington la lucrarea lui Gershwin Rhapsody in Blue cu Jazz at Lincoln Center Orchestra și respectiv Rapsodia I de George Enescu cu Orchestra Naţională Simfonică a României, surprinzând publicul și generând aplauzele entuziaste ale acestuia pentru o muzică extrem de reprezentativă pentru cultura română într-un context profund reprezentativ pentru cea americană.

Încă de la repetiții, Wynton Marsalis mărturisea : „Este o onoare pentru mine să cânt cu Cristian Măcelaru, bunul meu prieten. Am o mare afecțiune și respect pentru el. Pentru mine, și pentru noi toți, este extraordinar să cântăm cu muzicieni tineri. Mulți dintre noi predăm unor studenți sau avem copii de vârsta lor. Îi iubim foarte mult, ne place spiritul și trăirea cu care cântă. Acești muzicieni reprezintă România cu o demnitate extraordinară, cu stil, eleganță și suflet. Așadar, totul a fost foarte firesc pentru noi, ei sunt foarte naturali… îi iubim!

Dirijorul Cristian Măcelaru declara entuziasmat referitor la colaborarea cu Marsalis :  „Piesa The Jungle” a lui Wynton Marsalis în această formulă e primă audiție, în sensul că piesa a fost scrisă în 2017 pentru aniversarea a 175 de ani de la constituirea Filarmonicii din New York, dar în concert nu a fost cântată și prima parte a piesei, care e cea mai dificilă și cea mai lungă, și, în consecință, acum a avut loc prima audiție publică integrală a lucrării.

Muzica lui Wynton Marsalis, care în cuvântul de deschidere a concertului a vorbit publicului și despre misiunea de ambasador al culturii pe care îl are Orchestra Națională Simfonică a României în Statele Unite “în anul în care românii sărbătoresc 100 de ani de la unirea cu Transilvania”, deși la modul declarativ dorește a fi o frescă culturală a New York-ului, vorbește de fapt o limbă universală, în care se poate regăsi orice locuitor al unei mari aglomerări urbane, fiind în același timp un omagiu adus diversității și un strigăt mut al individului care dorește să-și afirme propria personalitate.

Turneul din Statele Unite are în program şapte concerte, următoarele fiind programate în Detroit şi New Jersey pe 13 şi 16 ianuarie. Ultimele două concerte îl au ca dirijor tot pe Cristian Măcelaru, având în program Rapsodia I de Enescu, Concertul pentru violoncel şi orchestră de Dvorak, solist Andrei Ioniţă, suita din Der Rosenkavalier de Richard Strauss şi Bolero de Ravel. Excepţie au făcut  concertele de la New York, care l-au avut ca protagonist pe celebrul trompetist Wynton Marsalis şi au avut în program lucrarea The Jungle, compusă chiar de celebrul trompetist. În data de 15 ianuarie, ansamblul Violoncelissimo condus de Marin Cazacu va susţine un concert extraordinar cu ocazia Zilei Culturii Naţionale la Cosmos Club din Washington.

Pentru prima oară, Orchestra Naţională Simfonică a României, o adevărată selecţionată formată din cei mai valoroşi membri ai generaţiilor de absolvenţi ai Orchestrelor Naţionale de Tineret, a primit invitaţia de a efectua la începutul anului 2019 un turneu în premieră în Statele Unite ale Americii, avându-l la pupitru pe Cristian Măcelaru, un dirijor român aflat în plină ascensiune internaţională, cu o bogată activitate concertistică pe scenele lumii.

Orchestrele Naţionale de Tineret reprezintă cel mai important program muzical naţional dedicat muzicii clasice creat în 2008 de violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu, care prin orchestrele sale componente, din care cea mai cunoscută este Orchestra Română de Tineret, desfăşoară o notabilă activitate concertistică atât în ţară cât şi peste hotare, ajungând pe cele mai importante scene din spaţiul european precum şi din Asia.

Orchestra Naţională Simfonică a României se înfăţişează astăzi publicului ca un loc de întâlnire pentru cei mai valoroşi membri din toate generaţiile Orchestrelor Naţionale de Tineret ale României, care prin mentalitatea lor profesională şi înalta ţinută artistică dublată de o considerabilă experienţă internaţională, vor reuşi să-şi asume rolul de ambasadori ai culturii române peste ocean.

6 ianuarie – Kravis Center for the Performing Arts, West Palm Beach, Florida

7 ianuarie – Barbara B. Mann Performing Arts Hall, Fort Myers, Florida

8 ianuarie – Phillips Center for the Performing Arts, University of Florida, Gainesville, Florida

11 ianuarie – Rose Theater, Jazz at Lincoln Center, New York

12 ianuarie – Rose Theater, Jazz at Lincoln Center, New York

13 ianuarie – Michigan State University Wharton Center for Performing Arts, East Lansing, Michigan

16 ianuarie – State Theatre New Jersey, New Brunswick, New Jersey

15 ian. – Violoncellissimo – Concert extraordinar de Ziua Culturii Naţionale la Cosmos Club Washington

 Organizator : Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” în colaborare cu Primo Artists, cu sprijinul : Institutul Cultural Român din New York

Parteneri media: Radio România Cultural şi Radio România Muzical, România TV, Mediatrust, Observator Cultural, Liternet, Q Magazine, M Klasika, TVR.

BIOGRAFII 

Orchestra Naţională Simfonică a României

Înfiinţarea Orchestrei Naţionale Simfonice a României a reprezentat o încununare a programului Orchestrelor Naţionale de Tineret ale României, membrii săi fiind la ora actuală posesori ai unei bogate experienţe de concert, în marea lor majoritate trecând prin toate etapele de pregătire, începând de la 14 ani cu Orchestra Junior, continuând cu Romanian Simfonietta şi binecunoscuta Orchestră Română de Tineret.

Orchestra Naţională Simfonică a României are deja o bogată activitate concertistică, susţinând concerte în ţară la Bucureşti, Cluj şi Timişoara şi în spaţiul european la Ruse, Linz, Salzburg, Chişinău, Geneva, Paris, Lyon, Rouen, Nantes şi Bruxelles, acumulând o bogată experienţă nu doar în interpretarea repertoriului clasic, ci şi în alte stiluri muzicale, precum pop, rock-simfonic, jazz sau muzică de film, colaborând cu nume de primă mărime ale scenelor internaţionale precum Pinchas Zukerman, Cristian Măcelaru, David Garrett, Sarah Chang, Cristian Mandeal sau Vladimir Cosma.

De asemenea, în nu foarte lunga sa existenţă, Orchestra Naţională Simfonică a României a reuşit performanţa de a se afla în topul preferinţelor unor artişti de renume internaţional şi a unor importante case de discuri, fiind deja prezentă pe două proiecte discografice, respectiv cu un dublu CD alături de celebrul Vladimir Cosma în dubla postură de compozitor şi dirijor, la casa de discuri Larghetto şi alături de celebrul percuţionist Bogdan Băcanu şi grupul de marimbafoane Wave, la casa de discuri Genuine, formulă în care au susţinut şi un număr de concerte electrizante la Bucureşti şi Timişoara. Prezenţele discografice continuă, astfel că în 2018, celebra casă de discuri Sony a lansat un CD în care Orchestra Naţională Simfonică a României dirijată de Cristian Mandeal va evolua alături de fenomenalul tânăr percuţionist Cristoph Sietzen

Orchestra Naţională Simfonică a României se înfăţişează astăzi publicului ca un loc de întâlnire pentru cei mai valoroşi membri din toate generaţiile Orchestrelor Naţionale de Tineret ale României, care prin mentalitatea lor profesională şi înalta ţinută artistică dublată de o considerabilă experienţă internaţională, vor reuşi să-şi asume rolul de ambasadori ai culturii române peste ocean, într-un proiect aflat sub semnul sărbătoririi Anului Centenar.

 CRISTIAN  MĂCELARU

 Cu o activitate dirijorală în plină ascensiune, Cristian Măcelaru este unul din cei mai reprezentativi dirijori ai generaţiei sale. Şi-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiaşi orchestre, fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite.

A studiat la Universitatea Rice cu Larry Rachleff şi a obţinut diploma de master pentru dirijat. Având şi formaţie de violonist, Cristian Măcelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutând la Carnegie Hall cu aceeaşi orchestra.

Şi-a desăvârşit formarea artistică urmând programe de perfecţionare la Tanglewood Music Center, Aspen Music Festival, a studiat cu David Zinman, Murry Sidlin, Rafael Frühbeck de Burgos, Robert Spano, Oliver Knussen şi Stefan Asbury. A fost dirijor rezident la Shepherd School of Music de pe lângă Universitatea Rice şi dirijor asistent al lui Larry Rachleff în cadrul Departamentului de Operă. Cristian Măcelaru a fost invitat, să dirijeze Orchestra Simfonică din Chicago pentru a-l înlocui pe Pierre Boulez.

Preocupat de formarea şi susţinerea tinerilor muzicieni, Cristian Măcelaru a pus bazele proiectului Crisalis Music. Cristian Măcelaru colaborează în mod curent cu Orchestra Métropolitain din Montréal, Orchestrele Simfonice din Washington, Seattle, Toronto, Baltimore, cu orchestrele simfonice din Houston şi Baltimore, Civic Orchestra din Chicago, Orchestra Philadelphia, Bayerischen Rundfunks Orchester, Concertgebouw Orchestra. De asemenea, Cristian Măcelaru a debutat cu mult succes alături de Orchestra Simfonică din Gothenburg şi New York Philharmonic Orchestra.

Cristian Măcelaru este director muzical al Festivalului Cabrillo, iar începând din stagiunea 2019/2020 va deveni dirijor şef al WDR Sinfonieorchester din Köln.