Festivalul Rock la Mureș, primul eveniment open air de anvergură din vestul țării, își propune să facă din cea de-a XII-a ediție, una într-adevăr memorabilă.

Cu un line-up care se prezintă deja, ca unul dintre cele mai electrizante de până acum, și care strânge la un loc atât nume importante din scena internațională de punk-rock, cât și unele dintre cele mai promițătoare trupe din ultimii ani în Europa, Rock la Mureș se transformă într-un centru de întâlnire pentru fanii sonorităților de nișă din România.

Diversitatea a fost mereu un element după care organizatorii și-au ghidat principille, îngrădirile de orice natură fiind lăsate undeva departe de porțile festivalului, iar asta pentru simplul fapt că Rock la Mureș este mai cu seamă o stare de spirit, un moment în timp, o emoție aparte, mai mult decât orice altceva.

Astfel că, din dorința ca fanii îndrăgitului festival de pe malul râului Mureș să nu fie privați de această sărbătoare a spiritului liber și a bucurie alături de prieteni, organizatorii evenimentului au fixat abonamentele la un preț mai mult decât accesibil. Mai mult de atât, aceștia au pus în vânzare cele mai avantajoase abonamente de grup pentru un festival din România.

Abonamentele și pachetele de grup promoționale pot fi comandate în exclusivitate de pe iaBilet.ro la acest link: https://www.iabilet.ro/bilete-rock-la-mures-editia-xii-87739/

Toate acestea se împletesc perfect cu o nouă serie de nume care sunt adăugate la line-up, formații cu un sound modern și cu o energie șarmantă, aflate în plină ascensiune în scena europeană. Cele mai recente trupe în distribuția pentru anul acesta a festivalului sunt adevărate revelații sonore, și anume: Leons Massacre (Austria), Suasion (Belgia), The Desperate Mind (Cehia) și Glazed Curtains (Austria).

Cu milioane de ascultări pe toate platformele de streaming și prezențe notabile pe cele mai importante scene din Europa, formațiile mai sus menționate, reprezintă chiar un etalon în materie de noi trenduri în ceea ce privește genul punk-rock.

Leons Massacre s-a înființat în 2009, în Graz, Austria, și este o formație care în ultimii ani a înregistrat un salt uimitor în scena metal europeană. Trupa din patria lui Mozart, propune o abordare stilistică mai mult decât interesantă, combinând elemente din metalul modern cu fragmente desprinse din vastul univers al genului avantgarde.

“Noi facem doar ceea ce ne place”, cu acest motto membrii trupei răspund clasicei întrebări legate de genul pe care îl abordează, dorind astfel să dea de înțeles că fac muzică după cum simt, ci nu după niște reguli anume.

Plecând de aici, Leons Massacre reprezintă un amestec versatil de elemente hardcore și nu-metal în care, pentru un sound mai dinamic, aleg să combine secțiunile aspre de growl cu fragmente de rap și refrene melodice super catchy pe voce clean, reușind să creeze în show-urile lor adevărate explozii de energie.

Formată în 2013, în Liège, Belgia, Suasion este una dintre trupele cu cea mai interesantă creștere din ultima perioadă în scena metal europeană. Cu o abordare stilistică complexă ce încadrează genuri precum eletronica sau cinematic pop pe un suport de metal modern energic, formația belgiană reușește să creeze în aparițiile live o atmosferă unică.

În ianurie 2023, Suasion a lansat „The Infinite”, cel de-al doilea album, un material conceptual, cu o abordare cinematică, împărțit în 12 capitole, fiecare piesă fiind însoțită de o poveste vizuală aparte. Toate pot fi vizionate pe canalul oficial de Youtube al trupei.

În această epopee audio-vizuala, Suasion devine un personaj trecut printr-un proces de criogenizare și trimis într-o galaxie îndepărtată în speranța de a găsi acolo acea energie „infinită” care să salveze omenirea de la extincție.

The Desperate Mind a luat ființă în anul 2011, în Blansko, Cehia, la inițiativa a doi buni prieteni de liceu, Martin J. Polák (voce/chitară) și Tomáš Ondra (chitară), sub numele Green Talent. Desigur, inspirați fiind de două dintre trupele lor favorite, Green Day și Billy Talent.

Cu timpul, după o serie de materiale discografice destul de apreciate la vremea respectiva, The Desperate Mind au reușit să își contureze un sound propriu, însă, știți cum este, prima dragoste nu se uită, astfel că, muzica lor aduce aminte, printre altele, de celebrele trupe menționate mai sus.

Inspirați, deci, de curentul skate punk, foarte la moda în Statele Unite la începutul anilor 2000, The Desperate Mind au devenit azi una dintre cele mai apreciate trupe de acest gen la nivel european.

Glazed Curtains a luat ființă în anul 2019, în Viena, Austria, și încă de la începuturi a căutat să propună o muzică îndrăzneață, cu riff-uri aspre inspirate din grunge-ul anilor ’90, dar și elemente moderne ce te duc cu gândul la acel indie britanic cu nuanțe excentrice, oarecum sexy, dar și melancolic în multe aspecte, ce amintește de The Kooks sau The Libertines.

Muzica lor se poate traduce în foarte multe feluri, însă, vibe-ul pe care aceasta îl transmite, alături de look-ul lor ca trupă, te așează imediat într-un peisaj cool, viu, cât se poate de tineresc și de extravagant. Timbrul vocal al lui Constantin „Consti” Kary este atât de efervescent încât îți topește simțurile într-un soi de pasiune, care cu ușurință se poate transforma în viciu.

Cu peste 1 milion de redări pe cea mai mare platformă de muzică, Spotify, Glazed Curtains își anunță cu maximă îndrăzneală intențiile cu privire la topul scenei alternative/indie mondiale. Un nume despre care, cu siguranță, veți mai auzi și de care vă veți lipi sufletele de la prima ascultare.

Recent, pe website-ul Rock laMureș, a fost lansată o serie de tricouri în ediție de colecție atât pentru cei care vânează în mod regulat asemenea trofee vestimentare, acei colecționari cu ștate vechi, cât și pentru simpli admiratori sau susținători ai festivalului.

Partener media principal: Radio Guerrilla

Parteneri media: Cultartes, Moshville Times, Best of Timișoara, Romania Pozitiva, Buletin de Timișoara, Rock Monsters Romania, Bloodbath.ro, Underground Music, The Interwission, Contemporary Establishement, Metalheads Forever Magazine, Maximum Rock Romania, Metalforce, Sub Radar.

Artworks: (c) Alexandru Daș

Mai multe informații despre Rock la Mureș găsiți pe:

Website: https://www.rocklamures.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/rocklamures
Instagram: https://www.instagram.com/rocklamures/
TikTok: https://www.tiktok.com/@rocklamures
Youtube: https://www.youtube.com/@rocklamures734
Event: https://fb.me/e/1oCXjXN3b